Zolder verbouwen

Wil je jouw zolder gaan inrichten? We geven jou graag de nodige tips en inspiratie!

Het hoeft namelijk niet bij dromen te blijven. Zonder dat je het eigenlijk beseft is een comfortabele zolder al heel snel binnen handbereik.

Je hebt besloten om je zolder te renoveren en hebt de ruimte leeggemaakt, maar hoe begin je nu eigenlijk? Laten we stap voor stap door het renovatieproces gaan, zodat je een duidelijk beeld krijgt van waar je op moet letten en wat je kunt verwachten bij het creëren van een prachtige zolder.

  1. Begin met het in kaart brengen van de beschikbare ruimte op je zolder. Meet de lengte, breedte en hoogte, en onthoud dat het deel waar je niet kunt staan, niet geschikt is als leefruimte.

  2. Onderzoek de dakconstructie van jouw zolder en bepaal hoe geschikt deze is voor renovatie. De aard van de constructie zal invloed hebben op de duur van de zolderrenovatie.

  3. Verdeel de zolderruimte in verschillende secties en analyseer waar je het meeste uit elke vierkante meter kunt halen. Overweeg waar je bijvoorbeeld een slaapkamer of thuiskantoor kunt creëren en welk deel het meest geschikt is voor opslag.

  4. Overweeg hoogwaardige isolatie om de zolder comfortabel te houden en energie-efficiënt te maken. Dit helpt bij het behouden van de temperatuur en het verminderen van energiekosten.

  5. Zorg voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Dakramen kunnen niet alleen licht binnenlaten, maar ook zorgen voor frisse luchtstromen. 
  6. Maak slim gebruik van onbenutte ruimtes onder schuine daken voor ingebouwde opbergruimte. Dit maximaliseert de functionaliteit van je zolder. 
  7. Stel een realistisch budget op en houd rekening met onverwachte kosten. Het is verstandig om een financiële buffer te hebben voor het geval er verrassingen opduiken tijdens de renovatie. 
  8. Kies lichte kleuren voor muren en plafonds om de ruimte groter en helderder te laten lijken. Overweeg dimbare verlichting voor sfeer en flexibiliteit.

Vandebuerie Johan

VELUX Daglichtadviseur


Natuurlijk daglicht transformeert niet alleen je zolder, maar ook je leven.
Bij Dak Plus streven we ernaar om jouw onafgewerkte zolder om te toveren tot een stralende ruimte vol mogelijkheden.

Benieuwd naar de meest gestelde vragen van VELUX?

Krijg advies van een expert aan huis

Een dakraam vervangen of zelfs je hele woning verbouwen: dat doe je niet iedere dag. Onze VELUX Daglicht Adviseur kan je hierbij helpen, door jouw wensen te vertalen in een goed advies en je te voorzien van een vrijblijvende offerte aan huis.