Enkel de Beglazing of toch Best volledig de VELUX Vervangen?

Dak Plus VELUX Pro installateur
Dak Plus legt hun strategisch Klimaatneutraal 2050 plan van aanpak uit
oktober 4, 2023
Daktent ontworpen door Dak Plus
De Reis van Concept naar Realiteit
november 22, 2023
Dak Plus VELUX Pro installateur
Dak Plus legt hun strategisch Klimaatneutraal 2050 plan van aanpak uit
oktober 4, 2023
Daktent ontworpen door Dak Plus
De Reis van Concept naar Realiteit
november 22, 2023
Dak Plus VELUX Pro installateur

Dak Plus | VELUX

De Cruciale Keuze: Enkel het Glas of de Volledige VELUX Vervangen?

Dakraamrenovaties zijn een essentieel onderdeel van het onderhoud van een huis. Een van de keuzes die eigenaren van huizen met VELUX dakramen moeten maken, is of ze het hele dakraam moeten vervangen of alleen de beglazing ervan moeten vernieuwen. Beide opties hebben voor- en nadelen, en de uiteindelijke beslissing hangt af van verschillende factoren, zoals budget, energie-efficiëntie en esthetische overwegingen. In dit blog artikel zullen we de voordelen en nadelen van het vervangen van enkel de beglazing van een oud VELUX dakraam bespreken.

De Voordelen van het Vervangen van Enkel de Beglazing

1. Kostenbesparing

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het vervangen van enkel de beglazing van een oud VELUX dakraam is kostenbesparing. Het vervangen van het hele dakraam kan aanzienlijk duurder zijn dan alleen het vervangen van de beglazing. Als je budget beperkt is, kan deze optie een aantrekkelijke keuze zijn.

2. Snellere renovatie

Het vervangen van enkel de beglazing is over het algemeen sneller dan het volledig vervangen van een dakraam. Dit betekent minder verstoring van je dagelijkse leven tijdens de renovatie, wat vooral belangrijk is als je in het huis blijft wonen tijdens het werk.

3. Behoud van de binnenafwerking

Als je tevreden bent met het ontwerp en de stijl van je binnenafwerking, kan het vervangen van alleen de beglazing helpen om de esthetiek van je woning te behouden.  Je moet je dan geen zorgen maken over het aanpassen van het dakraam aan de rest van je interieur of exterieur.

Tip: brandpolis

Wist je dat jouw woningpolis tussenkomt in de glasvervanging van jouw dakraam?
Als erkend installateur maken we jouw offerte en dossier op voor de verzekering. Meld dit zeker aan je VELUX adviseur, hij zal dan het nodige in orde brengen voor jou.

Nadelen van het Vervangen van het Oude VELUX Dakraam

1. Hogere Kosten

Een van de meest voor de hand liggende nadelen van het vervangen van het hele dakraam is de hogere kostprijs in vergelijking met alleen het vervangen van de beglazing. Het omvat niet alleen de kosten van het nieuwe dakraam zelf, maar ook arbeidskosten voor installatie.

2. Meer Bouwoverlast

Het vervangen van het hele dakraam vereist meer ingrijpende bouwwerkzaamheden dan alleen het vervangen van de beglazing. Dit kan leiden tot tijdelijk bouwoverlast met stof en afval en verstoring van je dagelijkse leven tijdens de renovatieperiode.

3. Behoud van de binnenafwerking

Het is verrassend hoeveel mensen zich niet bewust zijn van de mogelijkheid om oude dakramen te vervangen zonder aanzienlijke schade aan de bestaande binnenafkasting. Vervanggootstukken bieden een slimme en kosteneffectieve oplossing voor het upgraden van je dakramen, waardoor je kan profiteren van verbeterde isolatie, esthetische veranderingen en modernere functies, zonder de noodzaak van grootschalige sloop- en bouwwerkzaamheden.

Voorkom inbraak via je VELUX dakraam

Inbraakbeveiliging is een belangrijk aspect van thuisveiligheid dat vaak over het hoofd wordt gezien, en het VELUX dakraam, hoewel een bron van natuurlijk licht en frisse lucht, kan een potentiële zwakke schakel vormen als het niet goed beveiligd is. In dit korte blog artikel geven we enkele eenvoudige maar effectieve voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om inbraak via je VELUX dakraam te voorkomen. Door deze tips in acht te nemen, kan je uw huis beschermen en gemoedsrust creëren, wetende dat je dakraam een veilige en functionele toevoeging aan je woning blijft.

Nadelen van het Vervangen van Enkel de Beglazing

1. Beperkte energie-efficiëntie

Een van de belangrijkste nadelen van het vervangen van alleen de beglazing is dat je de isolatiewaarde van het dakraam mogelijk niet zo sterk verbetert als wanneer u het hele dakraam zou vervangen. Nieuwere VELUX dakramen zijn vaak ontworpen met geavanceerde energie-efficiënte functies die oudere modellen missen.

2. Schimmelvorming

De beslissing van VELUX Denemarken om te stoppen met het produceren van beglazing voor de eerste twee generaties dakramen is voornamelijk ingegeven door het probleem van schimmelvorming op de houten kaders. Deze nieuwe beglazing, thermo-pan genaamd, heeft aanzienlijke voordelen, maar de isolatiecoëfficiënt van het oude dakraam voldoet niet meer aan de moderne normen.

3. Mogelijke compatibiliteitsproblemen

Als je VELUX dakraam al enkele decennia oud is, kunnen er compatibiliteitsproblemen optreden bij het vervangen van alleen de beglazing. Het kan moeilijk zijn om exact dezelfde beglazing te vinden, en dit kan leiden tot afdichtings- en pasvormproblemen.

Voordelen van het Vervangen van het Hele Dakraam

1. Verbeterde Isolatie

Een van de grootste voordelen van het vervangen van het hele dakraam is de mogelijkheid om de isolatie te verbeteren. Nieuwere dakramen zijn vaak ontworpen met betere isolatiematerialen en afdichtingen, waardoor uw huis energie-efficiënter wordt. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen en een comfortabeler binnenklimaat, vooral in extreme weersomstandigheden.

2. Veiligheid en Functionaliteit

Oude dakramen kunnen versleten raken en mogelijk niet meer goed functioneren. Het vervangen van het hele dakraam geeft je de kans om te profiteren van de nieuwste technologieën en veiligheidsfuncties. Dit kan de bediening van het dakraam verbeteren en de veiligheid van uw huis vergroten.

3. Garantie en Langdurige Investering

Bij het vervangen van het hele dakraam krijgt je meestal een nieuwe garantie op het gehele systeem. Dit betekent dat je gedekt bent tegen eventuele toekomstige problemen of defecten. Het is ook een langetermijninvestering in je woning, aangezien een nieuw dakraam de waarde van uw woning kan verhogen.

4. Esthetische Veranderingen

Het vervangen van het hele dakraam biedt de mogelijkheid om het uiterlijk en de stijl van uw dakopening te veranderen. Je kan kiezen voor een moderner ontwerp, een andere afwerking of zelfs een grotere dakopening om meer natuurlijk licht binnen te laten. Dit kan de algehele uitstraling van uw huis verbeteren en met minimale schade aan de binnenafwerking.

Brandverzekering

Veel experts binnen verzekeringsmaatschappijen zijn zich wellicht nog niet volledig bewust van een belangrijke ontwikkeling met betrekking tot VELUX-dakramen die ouder zijn dan 22 jaar (geïnstalleerd voor 2001). In het geval van schade door gebarsten of kalkvorming tussen de beglazing van deze oudere dakramen, is het vervangen van alleen het glas niet langer mogelijk. In plaats daarvan dekken verzekeringsmaatschappijen doorgaans nu ook de kosten van het volledig vervangen van het dakraam. Het is van essentieel belang voor verzekeringsnemers om op de hoogte te zijn van deze wijziging om teleurstellingen bij het indienen van claims te voorkomen.

“A lack of clarity could put the brakes on any journey to success.”

Steve Maraboli,

Samenvatting

Bij het overwegen van het vervangen van een oud VELUX dakraam, zijn er voordelen als nadelen bij zowel het vervangen van alleen de beglazing als het vervangen van het hele dakraam. De uiteindelijke beslissing moet gebaseerd zijn op uw specifieke behoeften en omstandigheden, en het kan raadzaam zijn om professioneel advies in te winnen om de beste keuze te maken voor je woning.

Lees zeker ook het artikel "BASkapel® beschikbaar in België"

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat ons dit dan zeker weten.

Dit kan via ons contactformulier of telefonisch op het GRATIS nummer 0800-80 888.Sharing is caring

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial