Waarom krijg ik condensatie op of rond mijn VELUX dakraam?

Kleurstalen van VELUX
Kleurstalen Jaloezieën van VELUX
februari 3, 2022
Natuurlijke ventilatie met VELUX
Natuurlijke ventilatie voor een goede luchtkwaliteit
maart 21, 2022
Kleurstalen van VELUX
Kleurstalen Jaloezieën van VELUX
februari 3, 2022
Natuurlijke ventilatie met VELUX
Natuurlijke ventilatie voor een goede luchtkwaliteit
maart 21, 2022
condensatie VELUX

Dak Plus | VELUX

Condensatie op of rond mijn VELUX dakraam

Condensatie op of rond mijn VELUX dakraam


Wat is condens?

Condens is vocht dat zich vormt op koudere oppervlakken in een woning, zoals ruiten, muren of het plafond. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in contact komt met een koudere oppervlakte, waardoor het vocht condenseert en zichtbaar wordt als druppels of vochtplekken. Condens in een woning kan ontstaan door een verkeerde ventilatie, slechte isolatie of andere omstandigheden die bijdragen aan een hoge luchtvochtigheid binnenshuis. Het is belangrijk om de oorzaken van condens te identificeren en op te lossen, omdat het vocht in de lange termijn problemen kan veroorzaken, zoals schimmelgroei en houtrot.

Wat zegt VELUX?

Het is 50 jaar geleden dat VELUX haar eerste vensters op de markt bracht. Met een VELUX dakvenster kiest u voor uitzonderlijke kwaliteiten. Het is nochtans altijd mogelijk dat er zich op de binnen kant van de ruit condens vormt. Dat is een natuurlijk verschijnsel. Condens is de vochtige neerslag op voorwerpen als drinkglazen, ramen, tegels. Condens ontstaat wanneer warme, met vocht verzadigde lucht, een koud oppervlakte bereikt. Dit vocht kan schade aanrichten op niet direct zichtbare plaatsen.

Dakvensters zijn meestal hoog in de woning geïnstalleerd, waardoor de kans op condensvorming, vergeleken met een verticale beglazing, groter is. Warme lucht stijgt en condenseert op het glas van het dakvenster, daar dit oppervlakte ondanks de dubbele beglazing het koudste van de ruimte is. De installatie van bijvoorbeeld een binnen gordijn verhoogt het risico. Wanneer het gesloten is verbetert het ’s winters de thermische isolatie met ongeveer 25%. De achter het gordijn gevangen lucht is frisser en bevordert de condensatie op het glas. In deze situatie is het belangrijk dat het hout regelmatig onderhouden wordt. Wij raden u aan om de ruimte te verwarmen aan een constante temperatuur en regelmatig te verluchten, 3 x per dag, de vleugel van het dakvenster openen.

Tips van de producent


1. Als mogelijk, droog uw was niet in uw leefruimte.

2. Doe de deuren toe als U kookt of als U een douche neemt.

3. Verminder het aantal planten in een pot.

4. Ventileer regelmatig.

5. De relatieve luchtvochtigheid zou niet hoger mogen zijn dan 45%.

Wat zegt Dak Plus?

Als dakraaminstallateur zijn we verantwoordelijk voor het correct installeren van jouw dakraam. Echter, condens op de beglazing is een natuurlijk fenomeen dat zich kan voordoen door een onbalans tussen de relatieve luchtvochtigheid en temperatuur. Het is bekend dat de beglazing van een dakraam altijd kouder is dan de omliggende wanden en daarom is het waarschijnlijker om condens op de beglazing te zien. Bovendien kan deze condens zelfs bevriezen in extreme koude omstandigheden of bij onvoldoende verwarming. Als installateur kunnen wij hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden rond dit natuurlijk verschijnsel.

Is het dauwpunt hetzelfde als een koude brug?

Een koude brug is een plek waar het materiaal van het dak niet goed is geïsoleerd, waardoor er warmteverlies optreedt. Een koude brug kan leiden tot het vormen van condensatie en daarmee tot vochtproblemen in het dak en het gebouw. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de luchtvochtigheid zo hoog is dat de lucht niet meer in staat is om vocht op te nemen. Als de temperatuur onder het dauwpunt daalt, zal het vocht dat aanwezig is in de lucht gaan condenseren. Dus hoewel een koude brug en het dauwpunt beide kunnen leiden tot condensatie en vochtproblemen, zijn ze niet hetzelfde. Een koude brug is een fysieke plek in het dak waar de isolatie onvoldoende is, terwijl het dauwpunt de temperatuur is waarbij de luchtvochtigheid zo hoog is dat de lucht niet meer in staat is om vocht op te nemen.

Tips van de installateur


1. Plaats een vochtvreter in de kamer

2. Sluit de ventilatieklep tijdens de winter.

3. Kies niet te snel voor een triple beglazing bij de vervanging van je oude dakraam.

4. Ventileer 3 keer per dag. Lees meer ..

5. Vraag bij ons een luchtvochtigheidsanalyse aan. Contacteer ons ..

6. Plaats een rolluik op je dakraam.

7. Plaats een automatisatie (Netatmo) op jouw dakraam.

Twijfel je of je jouw oude dakramen wel moet vervangen?

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat ons dit dan zeker weten.

Dit kan via ons contactformulier of telefonisch op het GRATIS nummer 0800-80 888.



Onderwerp: Condens, VELUX

Sharing is caring

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial