Sustainability awards
Verslag sustainability awards met eervolle vermelding
augustus 31, 2021
Hoe Dak Plus oude VELUX dakramen omtovert tot trendy tafels.

Dak Plus | VELUX

Hoe Dak Plus oude VELUX dakramen omtovert tot trendy tafels.

Hoe Dak Plus oude VELUX dakramen omtovert tot trendy tafels.

Het team van Dak Plus slaat de handen in elkaar en maakt van oude dakramen nieuwe tafels.

Deze tafels vertegenwoordigen een ‘experiment’ om te voldoen aan een speciaal verzoek om gebruik te maken van oude bouwmaterialen. Deze unieke productinnovatie toont de bereidheid van Dak Plus om naar de behoeften van de klant te luisteren en nieuwe dingen te proberen.

Het belangrijkste doel van dit experiment is om ten eerste te bewijzen dat het kan en ten tweede om meer te weten te komen over de werkelijke marktbehoeften aan recycled bouwmaterialen.

" In de toekomst zullen we wellicht meer moeten nadenken over het gebruik van gerecycleerde materialen bij de afbraak van oude VELUX dakramen en met dit experiment zetten we een stap in de goede richting. "

Johan Vandebuerie | Dak Plus


Hoe Dak Plus oude VELUX dakramen omtovert tot trendy tafels

Dak Plus vervangt per jaar meer dan 1000 oude VELUX dakramen. Als duurzaam bedrijf recycleren we de oude VELUX dakramen voor bijna 100%. Totnogtoe wou dat concreet zeggen, de ramen worden gedemonteerd en de verschillende materialen gesorteerd afzonderlijk afgevoerd. Alleen voor het hout hadden we nog geen duurzame oplossing.

Maar wat als we dat hout nu eens zouden gebruiken als grondstof voor een nieuw product? Geen vergezocht idee, gezien het huidige tekort aan grondstoffen en de blijvende toename van de co² uitstoot.

Onze afvalstromen (2020 – 25 ton) :

  • Ijzer – Recycled (Rometa)
  • Lood – Recycled (Rometa)
  • Aluminium – Recycled (Rometa)
  • Karton – Recycled (Afval Alternatief)
  • Steen – Recycled (Hegrola)
  • Folie – Recycled (Afval Alternatief)
  • Isomo – Recycled (FIM)
  • Restafval – NOT Recycled (Afval Alternatief)
  • Hout – NOT Recycled

Eerste tafel van gerecycleerde VELUX dakramen

Vandaag stellen we niet zonder trots ons eerste experiment voor. Een tafel die volledig is samengesteld uit hout van gerecycleerde VELUX dakramen. Voor dit experiment hebben we in totaal 20 oude dakramen gebruikt.

Elk dakraam is eerst zorgvuldig uit elkaar gehaald en vervolgens is het beste hout geselecteerd, op maat gezaagd, geschuurd, verlijmd en tenslotte vernist.

Wat maakt deze tafel zo uniek?

Ze is samengesteld uit hout dat al minstens twintig jaar dienst heeft gedaan in de vorm van een VELUX dakraam. En ze is het resultaat van teamwork. Vanaf het moment dat ons plaatsingsteam de ramen zorgvuldig demonteert tot op het moment dat de vernislaag wordt aangebracht. Vele handen zijn uit de mouwen gestoken om tot het fraaie eindresultaat te komen.

" Deze tafel vertelt een verhaal en wordt een nieuwe ontmoetingsplek waaraan nieuwe verhalen zullen worden verteld. Zo is de cirkel rond en geven we nieuw leven aan afgedankt materiaal. "

Johan Vandebuerie | Dak Plus

Evaluatieproces

Dit eerste prototype was een leerrijk maar vooral zeer inspirerend experiment. We zullen nu verder alle stappen in het productieproces analyseren en optimaliseren voordat we een beslissing nemen omtrent de verdere commercialisering van de VELUX tafels.

Maar bovenal toont dit experiment aan dat er meer leven schuilt in oude materialen dan we vaak denken.

Nog een leuk project ... een VELUX bartafel !

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat ons dit dan zeker weten.

Dit kan via ons contactformulier of telefonisch op het GRATIS nummer 0800-80 888.Onderwerp: VELUX upcycling, VELUX

Sharing is caring

Hoe Dak Plus oude VELUX dakramen omtovert tot trendy tafels.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we u de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met onze privacy policy.
Lees meer
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial