Renovatielening met een VELUX ventilatierooster en het EPB verslag

Welk VELUX dakraam heb ik?
Welk VELUX dakraam heb ik?
januari 24, 2023
Energie score A
Passief Bouwen & Wonen met VELUX
september 25, 2023
Welk VELUX dakraam heb ik?
Welk VELUX dakraam heb ik?
januari 24, 2023
Energie score A
Passief Bouwen & Wonen met VELUX
september 25, 2023
Renovatielening met een VELUX ventilatierooster en het EPB verslag

Dak Plus | VELUX

Renovatielening met een VELUX ventilatierooster en het EPB verslag

Gebouwen gaan verschillende generaties mee. Wie vandaag bouwt of verbouwt, bepaalt grotendeels hoe het energiegebruik van de bewoners er in de volgende decennia zal uitzien. Nieuwe energieverspillende (ver-) bouwprojecten zijn maatschappelijk ontoelaatbaar. Daarom is de energieprestatieregelgeving van toepassing. Voluit spreken we over "Energieprestatie en Binnenklimaat", afgekort EPB.

Het belangrijkste verschil tussen de ventilatie-unit op een VELUX-dakraam in nieuwbouw en renovatie zit in de installatie en het gebruik:

Nieuwbouw:

  • In nieuwbouwprojecten wordt de ventilatie-unit vaak geïntegreerd tijdens de bouwfase. Dit betekent dat het dakraam en de ventilatie-unit samen worden geïnstalleerd en geoptimaliseerd voor een naadloze integratie.
  • De ventilatie-unit in nieuwbouw kan worden aangesloten op het ventilatiesysteem van de hele woning, wat zorgt voor een gereguleerde luchtcirculatie in het gehele huis.
  • Deze units kunnen vaak worden aangepast aan de specifieke behoeften van het nieuwe gebouw en voldoen aan de nieuwste bouwvoorschriften en energie-efficiëntie-eisen.

 

Renovatie:

  • In renovatieprojecten wordt de ventilatie-unit achteraf toegevoegd aan een bestaand dakraam. Dit kan worden gedaan om de ventilatie in een kamer te verbeteren zonder grote bouwaanpassingen.
  • De keuze van de ventilatie-unit en de installatie moeten worden aangepast aan de bestaande situatie, wat soms beperkingen kan opleggen aan de efficiëntie en integratie.
  • Renovatie-ventilatie-units zijn ontworpen om in bestaande dakraammodellen te passen en bieden verbeterde luchtcirculatie en ventilatie in een specifieke kamer of ruimte.

 

Kort samengevat, in nieuwbouw is de ventilatie-unit geïntegreerd in het oorspronkelijke ontwerp en kan deze deel uitmaken van het totale ventilatiesysteem van het huis. In renovatieprojecten wordt de ventilatie-unit achteraf toegevoegd aan een bestaand dakraam om de ventilatie in een specifieke ruimte te verbeteren. De keuze hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van het project.

EPB-Softwaregegevens

(Vlaanderen en Brussel)

  • 'Naam' = Zelfregelende ventilatie-unit met verhoogd debiet
  • 'Merk' = VELUX
  • 'Product-ID' = ZZZ 214K
  • 'Debiet bij 2 Pa' (in m³/h) = Volgens de versie (wentelend of uitzetbaar) en de afmetingen (zie hieronder in excel file)
  • 'Debiet bij 10 Pa' (in m³/h) = Volgens de versie (wentelend of uitzetbaar) en de afmetingen (zie hieronder in excel file)
  • 'Voldoende regelbaar' Zelfregelend (aanvinken)
  • 'U-waarde gekend' = Uw= Zie hieronder in excel file
  • 'Oppervlakte'= zie excel file hieronder

Ventilatie

VELUX hecht erg veel belang aan een gezond binnenklimaat. Daarom zijn al onze dakvensters uitgerust met een ventilatieklep die loopt over de volledige breedte van het raam. Deze klep zorgt - onder normale omstandigheden - voor een goede basisventilatie van een ruimte. Zelfs als het dakvenster gesloten is, kan er frisse lucht binnenkomen via de openstaande klep. 

Bij deze ventilatie geldt het algemeen principe: toevoer van verse lucht via de zogenaamde ‘droge’ ruimtes (woon-, slaap-, studeer- of speelkamers) en afvoer van vervuilde lucht via de ‘vochtige’ ruimtes (keuken, badkamer, wasplaats en wc).

Om te voldoen aan de wettelijke EPB-norm voor ventilatie, is het mogelijk dat u moet zorgen voor een hoger ventilatiedebiet. VELUX ontwikkelde in samenwerking met RENSON®  hiervoor een unieke oplossing: een zelfregelende ventilatie-unit met verhoogd debiet.

Het verschil tussen de standaard ventilatieklep in je VELUX dakraam en een dakraam met ventilatie-unit

Ventilatie met je standaard VELUX ventilatieklep in het dakraam

Ventilatie met de zelfregelende VELUX ventilatie-unit met verhoogd debiet

Conclusie:

Voor de renovatielening en vervanging van je oude dakramen is het NIET verplicht om een ventilatie-unit te plaatsen.

De meest doeltreffende manier om lucht te verversen is de combinatie van
gekruiste ventilatie en ventilatie met schoorsteeneffect.
Volledige vernieuwing van de lucht in de woning in slechts 12 min.

Lees zeker ook het artikel over "Passief Bouwen & Wonen met VELUX"

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat ons dit dan zeker weten.

Dit kan via ons contactformulier of telefonisch op het GRATIS nummer 0800-80 888.



Onderwerp: Renovatielening, Ventilatie,  VELUX

Sharing is caring

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial