Een dakvenster installeren is eenvoudiger dan je denkt

Klimaatdak
Dak Plus ondertekent het Klimaatdak Protocol
januari 30, 2024
VELUX dakkapel
7 valkuilen om te vermijden bij de verbouwing van je zolder
februari 4, 2024
Klimaatdak
Dak Plus ondertekent het Klimaatdak Protocol
januari 30, 2024
VELUX dakkapel
7 valkuilen om te vermijden bij de verbouwing van je zolder
februari 4, 2024
VELUX (10)

Dak Plus | VELUX

Een dakvenster installeren is eenvoudiger dan je denkt

Dakvensters voegen niet alleen natuurlijk licht toe aan onze leefruimtes, maar ze dragen ook bij aan de esthetiek en ventilatie van een woning. Het is echter verontrustend dat ondanks de wijdverbreide overtuiging dat het installeren van een dakvenster eenvoudig is, de realiteit vaak het tegenovergestelde blijkt. Onze recentelijk interne verzamelde big data gegevens onthullen dat slechts 8% van de jaarlijks vervangen dakramen volledig is geïnstalleerd volgens de voorschriften. Laten we eens kijken naar de uitdagingen en valkuilen die gepaard gaan met deze schijnbaar eenvoudige taak.

De Waarheid Achter Dakvensterinstallaties

Veel mensen denken dat het installeren van een dakvenster slechts een kwestie is van het uitsnijden van een opening in het dak en het plaatsen van het venster. Deze veronderstelling berust echter op een simplistische kijk op de installatieprocedure. Het juist installeren van een dakvenster vereist een grondige kennis van bouwvoorschriften, dakmaterialen, waterdichting en isolatie.

Wist je dat?

In België heeft bijna elk huis op twee een dakraam, waardoor het land de meeste dakvensters per inwoner heeft. Dit maakt België ook de vierde grootste markt voor de VKR groep. VELUX Belgium heeft in de afgelopen vijftig jaar een grote groei doorgemaakt, van slechts negen werknemers in 1972 naar 87 in 2022. De omzet in 2021 bedroeg bijna 125 miljoen en er zijn ongeveer 7000 installateurs en 2500 verkooppunten.

De Cijfers Liegen Niet

Uit onze recente statistieken zien we een schokkende waarheid over de daadwerkelijke installatiepraktijken. Van de duizend dakramen die we jaarlijks vervangen, voldoet slechts een marginaal percentage van 8% aan de VELUX voorschriften. Dit roept vragen op over de competentie van degenen die belast zijn met het uitvoeren van dergelijke installaties en benadrukt het belang van professionele aanpak.

Big data analyse

  • Onaanvaardbaar Slecht25%
  • Gemiddeld Resultaat45%
  • Esthetische Onvolkomenheden 22%
  • Volledig Goed Geïnstalleerd 8%

  Uitdagingen en Valkuilen

  1. Waterdichtheid en Isolatie: Een correct geïnstalleerd dakvenster moet waterdicht zijn en de isolatie van het dak behouden. Het negeren van deze cruciale aspecten kan leiden tot lekkages en energieverlies, wat uiteindelijk de duurzaamheid van de woning beïnvloedt.

  2. Installatievoorschriften en Vergunningen: Het naleven van VELUX voorschriften en het verkrijgen van de juiste vergunningen zijn vaak over het hoofd geziene stappen. Niet voldoen aan deze regelgeving kan leiden tot juridische complicaties en het verlies van verzekeringsdekking.

  3. Dakmaterialen en Structurele Integriteit: Het type dakmaterialen en de structurele integriteit van het dak zijn essentiële overwegingen. Onjuiste installatie kan schade veroorzaken aan het dak en zelfs de veiligheid van bewoners in gevaar brengen.

  "If you pay peanuts, you get monkeys."

  James Goldsmith

  The Wall of Shame

  Een kleine greep van de installaties die we dagelijks tegenkomen.

   

  Hick-ups

  In deze analyse willen we graag onze inzichten geven in de uitdagingen die klanten ervaren bij het zelf installeren van VELUX dakramen op de Belgische markt.

  De tabel hieronder geeft een overzicht van de belangrijkste installatie-uitdagingen, gerangschikt op verwacht voorkomen.

  Big data analyse

   • Complexiteit van het installatieproces18%
   • Onjuiste metingen tijdens installatie16%
   • Hulpstukken vergeten te bestellen14%
   • Moeilijkheden bij waterdichtheid10%
   • Beperkte online bronnen voor hulp14%
   • Gebrek aan technische ondersteuning8%
   • Onvoldoende waarschuwingen voor valkuilen9%
   • Geen controle op installatiekwaliteit7%
   • Ontbrekende informatie over onderhoud4%

   Wij kennen jouw VELUX product door en door

   Ons team weet dat het installeren van dakramen een uitdagende taak kan zijn, en we willen je alle hulp bieden die je nodig hebt voor een soepele en succesvolle ervaring. Ons Hulpcenter is speciaal ontworpen om al uw vragen en zorgen aan te pakken, gebaseerd op de ervaringen van klanten zoals uzelf.

   Wij streven ernaar om je VELUX ervaring zo vlekkeloos mogelijk te maken, en ons Hulpcenter is een waardevolle bron om je daarbij te ondersteunen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je aanvullende hulp nodig hebt. We staan klaar om je te begeleiden en ervoor te zorgen dat uw VELUX dakramen perfect geïnstalleerd worden.

   "Als je een keuze moet maken en niet maakt, is dat op zich al een keuze."

   William James

   Samenvatting

   Terwijl het idee van het toevoegen van een dakvenster aanlokkelijk is vanwege de belofte van extra licht en een betere ventilatie, is het van vitaal belang om de complexiteit van de installatie niet te onderschatten. De cijfers spreken voor zich: de meerderheid van de dakramen wordt niet volgens de voorschriften geïnstalleerd. Het is aan zowel consumenten als professionals om deze realiteit te erkennen en te streven naar verbeteringen in de installatiepraktijken. Alleen dan kunnen we genieten van de voordelen van dakvensters zonder compromissen te sluiten op het gebied van veiligheid en efficiëntie.

   Heb je nog vragen of opmerkingen, laat ons dit dan zeker weten.

   Dit kan via ons contactformulier of telefonisch op het GRATIS nummer 0800-80 888.   Onderwerp: VELUX Pro, Doe-het-Zelf, Installatie

   Sharing is caring

   Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial