Een lek bij een VELUX dakraam kan diverse oorzaken hebben, variërend van ouderdom van het dakraam tot beschadigingen door extreme weersomstandigheden. Het is essentieel om lekkages zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade aan het interieur te voorkomen. Controleer eerst de afdichtingen rondom het dakraam op scheuren of beschadigingen. Indien mogelijk, inspecteer ook het dakoppervlak rondom het raam op mogelijke schade aan de dakbedekking.

Zorg ervoor dat je een ervaren vakman inschakelt die bekend is met VELUX producten en de juiste materialen gebruikt voor de reparatie. Het regelmatig onderhouden van je VELUX dakraam en het uitvoeren van visuele inspecties kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van potentiële problemen en het behouden van een waterdichte afdichting.

Waar kan een VELUX dakraam lekken?

  • in het raamkozijn
  • rond de dakpannen
  • bij de rubbers en afdichtstrips van jouw dakraam
  • in het gootstuk
  • bij de loodslabben
  • beglazing

Oorzaken van lekkages bij jouw VELUX dakraam

Een waterlek bij VELUX dakramen kan verschillende oorzaken hebben. Het is niet altijd even makkelijk om deze te achterhalen. Toch zijn er grofweg drie oorzaken die veelvuldig voorkomen:

  • Slechte installatie - Recent een dakraam laten plaatsen en nu reeds een lek? Dan is de kans erg groot dat er iets fout is gegaan bij de installatie van jouw nieuw dakraam. 
  • Leeftijd - Jouw dakraam wordt elke dag blootgesteld aan verschillende weertypes: regen, zon, kou en warmte. Hierdoor zetten ze uit, krimpen ze en drogen de rubbers uit. Dit geeft na aan een tijd een lekkage aan jouw dakraam.
  • Beschadiging langs buitenkant - Dit betekent simpelweg dat iets van buitenaf jouw dakraam heeft beschadigd, zoals een afgebroken tak tijdens een storm.

BTW-tarief verlaagd tot 6% voor renovatie- en herstellingswerken

Voor werken in woningen van meer dan 10 jaar kunt u, onder bepaalde voorwaarden, genieten van het verlaagde btw-tarief (van 21% naar 6%).

De werken moeten onder meer worden uitgevoerd door een aannemer en ze moeten worden gefactureerd aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder).

Veelgestelde vragen over lekkages bij een VELUX dakraam.

1Hoe kan je een dakraam lek opsporen?
Als uw VELUX dakraam nat of vochtig is, moet je eigenlijk eerst uitzoeken of het inderdaad om een lek gaat. Vooraleer je onnodig nieuwe dakramen gaat bestellen moet je dus eerst achterhalen of het geen condens is. Dit doe je door het dakraam goed droog te maken en vervolgens voor frisse lucht te zorgen. Ventilatie is hierbij dus erg belangrijk.
2Hoe een lek van een VELUX dakraam herstellen?
Het herstellen van een lek bij een VELUX dakraam vereist zorgvuldigheid en aandacht voor detail. Het is belangrijk om te benadrukken dat complexe lekkages en structurele schade het beste worden behandeld door professionals met ervaring in VELUX producten.
3Wat kost het om een lek te laten maken?
Wat het precies kost om het waterlek bij uw VELUX dakraam te verhelpen is lastig te zeggen. Het ligt helemaal aan de situatie en het lek. Daarom komen we graag eerst zelf kijken wat het probleem juist is. De prijs hangt af van hoe groot of klein is de te herstellen beschadiging juist is, of het lek eenvoudig te bereiken is en welke materialen er nodig zijn om het lek te dichten.
4Wat dekt de verzekering?
Dakramen die lekkages vertonen, vallen doorgaans niet onder de dekking van uw verzekering. Gelukkig worden de kosten voor lekdetectie door ons als lekdetectiebedrijf wel volledig vergoed, evenals eventuele waterschade aan persoonlijke bezittingen. Deze vergoeding geldt echter niet als de lekkage het gevolg is van nalatigheid aan uw kant of veroorzaakt is door achterstallig onderhoud. In dergelijke gevallen kom je helaas niet in aanmerking voor vergoeding. Een handige tip is om te weten dat elke verzekeringsmaatschappij anders omgaat met schadeclaims als gevolg van lekkages. Om zekerheid te verkrijgen, is het aan te raden om contact op te nemen met jouw verzekeraar of tussenpersoon en de voorwaarden van je verzekeringspolis zorgvuldig door te nemen.
55 Tips om een lekkage bij uw dakraam te voorkomen
Niemand zit natuurlijk te wachten op lekkages, met vochtplekken rond je dakvenster, een onaangename geur, en mogelijk zelfs schimmelvorming aan de binnenkant van het houtwerk. Hoewel lekkages soms onvermijdelijk zijn, zijn er maatregelen die je kunt nemen om de kans op een lek aanzienlijk te verminderen. Hier zijn enkele handige tips om de kans op lekkages zo klein mogelijk te houden: Zorg dagelijks voor ventilatie om condensvorming te voorkomen. Controleer regelmatig op gebroken dakpannen en inspecteer de loodslabben op eventuele beschadigingen. Check of het rubber van je dakraam onbeschadigd is en niet poreus is geworden. Houd je dakraam schoon en verwijder vuil, mos en algenvorming rond het glas. In de winter, verwijder sneeuw op en rond je dakraam en veeg smeltwater grondig weg.
6De dakwerker heeft mijn VELUX dakraam verkeerd geinstalleerd volgens mij. Wat nu?
Weet dat VELUX Belgium je altijd kan bijstaan in onafhankelijk advies in een discussie. Geraak je helaas er niet uit met je dakwerker en wens je een verslag om te gebruiken in de rechtbank? Weet dat wij dan kunnen optreden in arbitrage en je bijstaan als domeinspecialist.

Wil je graag een offerte ontvangen voor het vervangen van jouw dakraam? 

Vul dan onderstaande checklist in en we bezorgen je zo spoedig mogelijk een offerte!

Voor onderstaande checklist gaan we volgende foto's ook van je vragen:

Foto van het identificatieplaatje op jouw VELUX

Foto van de kamer(s) langs binnen

Foto van jouw dakra(a)m(en) langs de buitenzijde.

Foto van jouw trap.


TIP: Te veel foto's bestaat niet voor ons!

 

Kan je niet wachten en wil je zelf jouw project al voorstellen?
Vul dan onderstaande checklist in.