Modulaire lichtstraten voor hellende daken

Een enkele rij lichtstraatmodules is geschikt voor hellende, shed- of zaagtanddaken.

Het daglicht transformeert de ruimte onmiddellijk in een warme en gastvrije omgeving.

Overweeg je de installatie van een modulaire lichtstraat in een hellend, shed- of zaagtanddak? Houd hier dan rekening mee.

Geschikt voor:

 • hellend, shed- of zaagtanddak
 • Vlakke dakbedekking
 • Openingsbreedte in het dak min./max. 0,6-3,1 m (voor ventilatiemodules 0,8-2,5 m)
 • montagehelling van de lichtstraat 25-90° 

De belangrijkste voordelen van een hellend dak modulaire lichtstraat.

Samengevat:

lichtstraten in een sheddakopstelling bestaan uit een enkele rij lichtstraatmodules die onder een hoek van maximaal 90° worden gemonteerd om overvloedig indirect daglicht te verschaffen. Ze zijn uitermate geschikt voor ruimtes waar zacht licht gewenst is om optimale omgevingsomstandigheden te creëren, zoals bijvoorbeeld in scholen, kantoorgebouwen, musea en galerijen.

Bij een sheddak is geen afzonderlijke dakopstand vereist; de opstelling kan direct worden geïntegreerd in een hellend dak. Met de modulaire lichtstraten in sheddakopstelling kan het dak snel en efficiënt worden afgesloten, wat kostenbesparend werkt en de bouwtijd verkort.

Bovendien worden modulaire lichtstraten geleverd met een garantie van 10 jaar op zowel de modules als de gootstukken.

Opbouw van een modulaire lichtstraat

Het modulaire lichtstraatsysteem biedt een lichtstraatoplossing met geprefabriceerde lichtstraatmodules, speciale bekleding, gootstukken en een koppelstrip voor dampremmende folie. Hiermee kunnen waterdichte constructies voor lichtstraten en glazen daken worden gerealiseerd.

Comfortventilatie is mogelijk dankzij een geïntegreerde kettingmotor die kan worden bediend met het VELUX INTEGRA® systeem of het Gebouwbeheersysteem (GBS) van uw keuze. Voor rookventilatie is enkel bediening mogelijk via het Gebouwbeheersysteem (GBS) van uw keuze.

Voor een optimaal daglichtniveau en een controleerbaar binnenklimaat kan overwogen worden om binnenzonwering te integreren, die vooraf in de fabriek wordt gemonteerd.

Functies en afmetingen

De lichtstraatmodules zijn beschikbaar binnen de volgende minimale en maximale afmetingen:

De breedte varieert tussen 675-1000 mm en de hoogte tussen 600-3000 mm.

Modulaire lichtstraten met comfortventilatie voldoen aan de eisen van de geharmoniseerde norm EN 60335-2-103 (2015). Hierdoor mogen lichtstraten met comfortventilatie binnen handbereik worden geïnstalleerd, wat betekent binnen 2,5 meter boven het vloeroppervlak (binnen) en grondoppervlak (buiten).

We adviseren om de nationale voorschriften in acht te nemen en te onderzoeken of er voor het specifieke beoogde gebruik van het gebouw extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn, die de monteur/gebruiker moeten treffen om ernstig letsel te voorkomen.

Prestaties

De modulaire lichtstraatprofielen (frame en raamprofiel) ​zijn gemaakt van een composiet dat voor 80% uit glasvezel en voor 20% uit polyurethaan bestaat.​ Het composietmateriaal zorgt voor hoge isolatieprestaties en thermische stabiliteit, evenals een uitstekende profielstijfheid en buigsterkte.  

Dankzij het prefab concept kunnen we onze producten uitgebreid testen tegen alle denkbare gevaren en stressvolle gebeurtenissen. Testen worden uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving, in overeenstemming met geharmoniseerde normen voor zowel ramen en deuren als rook- en warmtewerende systemen.

In combinatie met energiebesparende beglazing bereiken de modulaire lichtstraten een van de laagste totale U-waarden voor de assemblage van de frames en beglazing van de lichtstraatmarkt (Uw-waarden tot 0,86 W(m²/K)).

Beglazing

Modulaire lichtstraten worden geleverd met standaard energiebesparende dubbel of triple beglazing met de volgende kenmerken: 

 • Isolerende beglazing (Ug-waarden tot 0,5 W/m²K)
 • Gehard glas buitenzijde
 • Gelamineerde veiligheidsbeglazing binnenzijde
 • Beveiliging tegen doorvallen
 • Geluidsisolatie (verkeer, regen en hagel)
 • Warm Edge-afstandshouder (beschermt de isolerende eigenschappen met de tijd en minimaliseert het risico van condensatie aan de randen van de beglazing)
 • Step-beglazing (voert het water van het glas af)
 • Zonwerende coating (optioneel)

Heb je een vraag over de modulaire lichtstraat van VELUX voor in jouw hellend dak?

Onze daglichtadviseurs en experts staan klaar om al je vragen hierover te beantwoorden.

Vandebuerie Johan

VELUX Daglichtadviseur


Het is onze missie om jouw levenscomfort te verbeteren.
Élke beslissing die wij bij Dak Plus nemen zal starten vanuit deze krachtige missie.
Met onze slogan "we cover Your future!" staat ons team voor je klaar.

Ook voor moeilijk bereikbare installaties hebben we een oplossing.


Krijg advies van een expert aan huis

Een dakraam vervangen of zelfs je hele woning verbouwen: dat doe je niet iedere dag. Onze VELUX Daglicht Adviseur kan je hierbij helpen, door jouw wensen te vertalen in een goed advies en je te voorzien van een vrijblijvende offerte aan huis.